⏳ Voor 12:00 besteld, dezelfde dag verzonden 🚚 Gratis verzending vanaf €99,- ❤️ Niet goed, geld terug

Azul - Review

Azuleojos (oorspronkelijk witte en blauwe keramische tegels) zijn een uitvinding van de Moren. De versiering valt in de smaak bij de Portugese koning Manuel I tijdens zijn bezoek aan het Alhambra, in het zuiden van Spanje. Hij is zo onder de indruk van de fabelachtige schoonheid van de Moorse decoraties in het interieur van het Alhambra dat hij zijn eigen Evora paleis in Portugal met soortgelijke tegels laat versieren. 

Doel van het spel

In Azul probeer je in opdracht van de koning de muren van het koninklijke paleis te verfraaien. Degene die de meeste punten scoort met de prachtige tegels, wint het spel!

azul-bordspel-1

Gameplay

Azul speelt erg vlot, omdat je elke beurt maar 1 actie hebt. Je pakt een tegel naar keuze van een van de fabrieksschijven of vanuit de aflegpot. Wanneer je een bepaalde kleur wilt pakken van de fabrieksschijf of aflegpot, moet je alle beschikbare kleuren pakken. 

Na het pakken van 1 of meerdere tegels zet je het op je tableau, op 1 van de 5 rijen. Met de voorwaarde, dat deze rij wel volledig leeg is. Indien je een rij niet kan vullen, omdat er niet genoeg plek is, plaats je de overige tegels bij je minpunten-rij. 

Indien er geen tegels meer beschikbaar zijn om te pakken, dan ga je door naar de puntentelling. Indien je een volledige rij hebt, schuif je 1 tegel door naar de muur. Voor elke tegel die je op je muur plaatst krijg je een punt. Liggen er al andere tegels in dezelfde rij of kolom, dan krijg je extra punten. Alle tegels in een rij die niet volledig gevuld is, blijven liggen. Vervolgens begint er een nieuwe ronde en worden de fabrieksschijven weer aangevuld.

Het spel eindigt wanneer 1 van de spelers een volledige rij heeft gevuld van zijn/haar muur. De ronde wordt nog wel uitgespeeld en daarna ga je over naar de puntentelling.

 

ONS OORDEEL

Azul is een prachtig vormgegeven spel dat een lage instapdrempel heeft voor nieuwe spelers, maar tegelijkertijd uitdagend voor ervaren spelers. Door de kleurrijke tegels kom je in de juiste sfeer. Het puzzelen en tactisch nadenken over je vervolgstappen is uitdagend en speelt lekker vlot. Er is niet heel veel interactie met overige spelers, maar je kunt wel letten op je tegenstanders en sommige tegels 'wegpikken' uit het midden. Dit kan ervoor zorgen dat je tegenstander flink wat minpunten kan krijgen.

CONCLUSIE

Pluspunten:

✅ Mooi design!
✅ Speelt erg vlot
✅ Laagdrempelig voor nieuwe spelers
✅ Voldoende uitdaging voor ervaren spelers

Minpunten:

❌ Geen..

Score:

★★★★★ - Gameplay
★★★ - Replay value
★★★ - Quality & artwork
★★★★★ - Setup & playability

★★★★★ - Final score

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd