⏳ Voor 12:00 besteld, dezelfde dag verzonden 🚚 Gratis verzending vanaf €99,- ❤️ Niet goed, geld terug

Santorini - Het moderne schaken!

Griekenland, algemeen beschouwd als de bakermat van de moderne westerse beschaving. Naast technologische innovaties zoals watermolens, vuurtorens, kilometertellers, nauwkeurige kaarten, de Olympische Spelen, kranen en zelfs douches, droegen de Grieken en hun pantheon van goden, godinnen, halfgoden en monsters bij aan het verhaal, die de Griekse mythologie vormen.
De goden van deze verhalen zijn krachtig, moedig en meer dan een beetje grillig. De wijze Athena gaf de Grieken de olijfboom, de sterke en knappe Apollo gaf ons medicijnen en muziek, de snelle en roddelachtige Hermes, god van de handel en gids voor de onderwereld, en nog veel meer.


Mythologie beweert dat Santorini oorspronkelijk is gemaakt van een hoop aarde die in de zee is gegooid door Euphemus, de zoon van Poseidon. Van alle steden in Griekenland zijn er maar een paar zo mooi en ongerept als Santorini, de setting voor het gelijknamige strategiespel en waar we onze verhaal beginnen.

Ik heb als kind leren schaken. Met de tijd ben ik dit steeds minder gaan doen. Of het nu kwam omdat ik geen tegenstanders kon vinden, of dat het mij niet genoeg interesseerde, ben ik nog steeds niet over uit. Waarom is schaken zo leuk? 

The Queen's Gambit is op dit moment een veel bekeken serie op Netflix. Deze serie heeft mijn interesse in schaken opnieuw opgewekt. Bij het bekijken van de serie kwam ik achter een aantal dingen. 

Volgens neurobioloog Dick Swaab ontwikkelen hersenen zich wanneer er nieuwe informatie wordt aangeboden. Dit is wat er bij schaken telkens gebeurt. Dus schaken is goed voor de hersenen. Vaardigheden zoals logisch denken, problemen oplossen, rekenvaardigheid, ruimtelijk inzicht en je concentreren verbeteren zich. Daarnaast heeft schaken ook een positief effect op je gedrag. Je bent verplicht geduldig af te wachten op de zet van je tegenstander. Dus het beïnvloed je primaire gedrag. Je wordt er rustiger van. Dit leert je ook in bepaalde situaties eerst na te denken voordat je iets zegt of doet.

"Wat heeft dit nou allemaal met Santorini te maken?" hoor ik je nu zeggen. Nou dat zal ik je vertellen. Santorini is een mooi en geweldig strategiespel in dezelfde geest als schaken. Hoewel het niet dezelfde diepte heeft, moeten spelers constant meerdere zetten vooruit plannen om succesvol te zijn. Daarnaast geven de effecten van goden een extra element aan het spel dat de fun factor ook ten goede doet. 

santorini-1

Het is kleurrijker, heeft meer elementen en is ook voor kinderen makkelijk te leren en te spelen. Daarnaast heeft het ook alle bovenstaande positieve effecten die schaken op het menselijke brein en gedrag heeft! Ik zou iedereen aanraden het spel te spelen, vooral als je van schaken houdt.

Dit is Santorini - Het moderne schaken!

santorini

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd